Top Employer Netherlands 2021
NL / EN

Bregal Freshstream, een investeringsmaatschappij van C&A-familie Brenninkmeijer, neemt een minderheidsbelang in Euro Caps, fabrikant van koffiecups voor Nespresso. Met de inbreng van het verse kapitaal verwacht Euro Caps de komende jaren aanzienlijk te kunnen groeien.

Euro Caps, dat in 2012 werd opgericht, produceert drie miljoen capsules per dag en is de grootste private-labelfabrikant van dit product voor Nespresso, een merk van voedingsmiddelenconcern Nestlé. Het Rotterdamse bedrijf, waar 450 man werken, is met de cups actief in het snelstgroeiende deel van de wereldwijde koffiemarkt, aldus Freshstream in een toelichting op de deal. Dit marktsegment vertegenwoordigt in 2019 naar verwachting een waarde van €18 mrd. Die groeiende omvang is deels te verklaren door de hogere eisen die koffiedrinkers stellen aan de kwaliteit van de producten.

VRAAG NAAR PREMIUM KOFFIE

Bregal zegt Euro Caps te willen helpen om duurzame groei te realiseren. Het bedrijf is volgens Bregal-partner Pascal Keutgens 'buitengewoon goed gepositioneerd' om profijt te hebben van de toenemende vraag naar premium koffie.

Euro Caps bereikte in 2015 een financiële doorbraak met een nettowinst van €5,6 mln, vergeleken met nog een bescheiden €600.000 het jaar ervoor. Ook het bedrijfsresultaat ging flink omhoog: van €1,6 mln naar €7,8 mln, zo blijkt uit de laatst gedeponeerde jaarrekening van Euro Caps Holding. De omzet was eveneens fors hoger: +86%, overigens zonder vermelding van bedragen. Tegelijk investeerde het bedrijf in nieuwe verpakkingsmachines en nam de efficiency in de bedrijfsvoering toe.

VERSTEVIGING VAN VERMOGENSBASIS

De opgaande lijn in de resultaten weerspiegelt zich in een versteviging van de liquiditeitspositie en de vermogensbasis. Kampte het bedrijf eind 2014 nog met een negatief eigen vermogen, een jaar later is de omslag gemaakt naar een positief vermogen van €3,7 mln. De solvabiliteit (eigen vermogen gedeeld door balanstotaal) verbeterde daarmee van 12,5% negatief eind 2014, naar 13% positief eind 2015.

De activiteiten van de cupfabrikant zijn vorig jaar verder uitgebreid met de productie van capsules voor het merk Dolce Gusto in een aparte vennootschap, Malabar genaamd.

MANAGEMENT BEHOUDT AANZIENLIJK BELANG

Met de komst van Bregal is afgesproken dat het management van Euro Caps, onder wie ceo en mede-oprichter Nils Clement, een aanzienlijk aandeel in de onderneming behoudt. Clement zegt met het fonds van de Brenninkmeijers in zee te zijn gegaan, niet alleen vanwege het investeringskapitaal, maar ook omdat nu steun wordt verkregen van een familie-investeringsfonds dat op de langere termijn is gericht.

Voor Bregal Freshstream gaat het om de derde investering in Nederland, na in 2016 belangen te hebben genomen in Verwater, een Rotterdams onderhoudsbedrijf in de tankopslag, en in TrueNoord, een onderneming in vliegtuigleasing.

Nieuws

Genomineerden bekend voor EY Entrepreneur of the Year verkiezingen

Gepubliceerd 08 / 07 / 2021

Bekijk het bericht
Nieuws

Top Employer Euro Caps bouwt derde fabriek in Rotterdam

Gepubliceerd 30 / 01 / 2020

Bekijk het bericht
Nieuws

Brenninkmeijers stappen in fabrikant koffiecups voor Nespresso

Gepubliceerd 14 / 08 / 2017

Bekijk het bericht
Contact

Adres
Euro Caps
Sevillaweg 49
3047AL, Rotterdam
Nederland
+31 (0)10 2014 530
Route
Contact map